Prof. dr. Ben Feringa

Hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen

Masterclass I: Light on Health, a Bright Future

Ben Feringa is gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen onder leiding van prof. dr. H. Wijnberg. Na te hebben gewerkt als onderzoekwetenschapper bij Shell in Nederland en bij het Shell Bio Sciences Center in het Verenigd Koninkrijk, werd hij benoemd tot docent en in 1988 hoogleraar Organische Chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn wetenschappelijke prestaties zijn zo uitzonderlijk dat hij algemeen gezien wordt als één van de meest creatieve en productieve chemici ter wereld. Hij heeft zich onder andere gericht op de nanotechnologie, wat in 1999 heeft geleid tot zijn ontdekking van de ‘moleculaire motor’, een door licht voortgedreven roterende molecuul.

In 2016 heeft hij samen met Jean-Pierre Sauvage en Fraser Stoddart de Nobelprijs voor de Scheikunde gewonnen voor de ontwikkeling van moleculaire machines. In hetzelfde jaar ontwierp hij een ronddraaiend motormolecuul dat, in plaats van licht, chemische energie gebruikt, waardoor het beter geschikt is voor gebruik in het lichaam, zoals bijvoorbeeld voor het afleveren van geneesmiddelen.

In deze masterclass zal Ben speculeren over de potentiële toepassing van de fotofarmacologie in de medische wereld. Hij zal jullie daarnaast meenemen in de meest recente ontwikkelingen op het gebied van medische beeldvorming.

www.benferinga.com




Dr. Harald Veen

Traumachirurg / Consultant World Health Organization (WHO)

Masterclass II: Chirurgie in oorlogen en rampen, de realiteit van de humanitaire wereld

Harald Veen heeft zijn studie Geneeskunde gevolgd aan de universiteit van Utrecht, waarna hij in opleiding kwam als algemeen chirurg in Utrecht, Maastricht en Eindhoven. Hij heeft zich onder andere gespecialiseerd in oncologische, vasculaire en traumachirurgie. Na zijn opleiding heeft Harald elf jaar in Nederland gewerkt als chirurg. Vervolgens heeft hij drie jaar voor de National Health Services in Schotland gewerkt en zes jaar voor de Royal Britisch Navy in Gibraltar

Naast zijn werkzaamheden in Nederland en het Verenigd Koninkrijk is Harald gedurende deze jaren 7 voor het International Commitee of the Red Cross (ICRC) naar dertig medische missies in oorlogsgebieden over de gehele wereld uitgezonden. Harald was vanaf 2012 tot en met 2017 werkzaam als Chief Surgeon bij het ICRC in Genève. Deze organisatie verstrekt medische hulp over de gehele wereld en heeft een mandaat van de internationale gemeenschap met betrekking tot de naleving van de conventies van Genève tijdens gewapende conflicten. Als Chief Surgeon was hij verantwoordelijk voor alle chirurgische programma’s van het ICRC.

Harald zal met zijn grote ervaring op het gebied van chirurgie in oorlogen en rampen ons meenemen in de realiteit van de humanitaire wereld, zoals hij dat zelf de afgelopen 27 jaar heeft meegemaakt.

www.haraldveen.nl




Drs. Eva Stortelder

Tropenarts in opleiding tot chirurg Radboudumc

Masterclass III: Hoe verleg je je eigen grenzen?

Eva Stortelder heeft zich na het afronden van de studie Geneeskunde gespecialiseerd in de Tropengeneeskunde. Ze heeft in 2012-2013 gewerkt als tropenarts voor de United Nations in Malawi en tegenwoordig is ze in opleiding tot chirurg aan het Radboudumc.

In deze masterclass vertelt ze over haar eigen ervaringen als tropenarts en hoe je je eigen grenzen kunt verleggen. Daarnaast zal Eva meer ingaan op de verschillende overwegingen die zij heeft gemaakt tijdens het bewandelen van haar carrièrepad en haar huidige ervaringen als chirurg in opleiding.

Eva zal ook deelnemen aan de interactieve sessie (masterclass IV).

www.surgicalneed.nl




Dr. Maarten Coppes

Neurochirurg UMCG

Masterclass IV: Interactieve sessie

Maarten Coppes heeft zijn studie Geneeskunde in Leiden afgerond in 1985 waarna hij hier een half jaar AGNIO is geweest op de neurochirurgie. Aansluitend hieraan heeft Maarten ook zijn opleiding tot neurochirurg in Leiden voltooid. Na twee jaar als neurochirurg te hebben gewerkt is Maarten naar Groningen verhuisd waar hij vrij snel is begonnen met zijn subspecialisme in de wervelkolomchirurgie. Hier oefent hij al 25 jaar lang het vak uit, waar hij naast academisch werk ook in Assen, Sneek en Hoogeveen heeft gewerkt.

In 2010 is Maarten gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen op het onderwerp: Chirurgische behandelmogelijkheden bij chronische rugpijn. Tevens was Maarten het hoofd van het Wervelkolom Centrum UMC Groningen (een samenwerkingsverband tussen 10 specialismen in het UMC Groningen) van 2008-2018.




Prof. dr. Jan Hulscher

Hoogleraar / Kinderchirurg UMCG

Masterclass IV: Interactieve sessie

Jan Hulscher studeerde Geneeskunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, waar hij in 1995 zijn artsexamen behaalde. Aan dezelfde universiteit behaalde hij in 1998 zijn doctoraal Wijsbegeerte. Gedurende 2001-2007 volgde Jan zijn opleiding Chirurgie. In 2002 promoveerde hij cum laude met als onderwerp: ‘Carcinogenesis and treatment of adenocarcinoma of the esophagus and gastric cardia’. Sinds 2009 is hij werkzaam als kinderchirurg bij de afdeling Chirurgie van het UMCG. Zijn expertise hierin zijn de hepatobiliaire chirurgie, neonatale chirurgie en traumachirurgie.