Workshops

Laparoscopie simulatie 1

Waar vroeger invasieve operaties noodzakelijk waren, kunnen tegenwoordig vele operaties minder invasief uitgevoerd worden. Eén van de technieken die hier een belangrijke rol in speelt, is laparoscopie. Onder leiding van Dr. Coester en dr. Wevers bieden wij jou de kans om alvast wat handigheid te krijgen met een laparoscopiesimulator.


Storz Laparoscopie simulatie 2

Waar vroeger invasieve operaties noodzakelijk waren, kunnen tegenwoordig vele operaties minder invasief uitgevoerd worden. Eén van de technieken die hier een belangrijke rol in speelt, is laparoscopie. Deze workshop wordt georganiseerd door Storz. Dit bedrijf heeft jarenlange expertise op het gebied van laparoscopie en zij zullen jullie kennis laten maken met de nieuwste ontwikkelingen!


3D lab: experiments with 3D technology

3D printing is een nieuwe techniek binnen de chirurgie, waar steeds meer gebruik van wordt gemaakt. In deze workshop kan je aan de slag met de materie waar dr. Witjes een masterclass over zal geven! Met de nieuwste software kun je je eigen reconstructies maken van botten en organen en kun je zien hoe de 3D geprinte organen er uitzien!


Reanimeren voor gevorderden

Waar jij dacht dat je BLS-diploma genoeg was, dagen wij je graag uit voor de tweede ronde! Airway, Breathing, Circulation… Ja, je rijtjes kennen is de eerste stap. Ben jij stressbestendig en tevens zelfverzekerd genoeg om je reanimatievaardigheden naar een hoger niveau te tillen? Ga in deze workshop de uitdaging aan tegen andere deelnemers en meet welke koele kikker de meeste levens weet te redden in dreigende noodsituaties.


Communicatie – alles wat je nooit durfde te vragen

In deze interactieve communicatie workshop ga je aan de slag met verschillende lastige thema’s, waardoor je je communicatieve skills naar een hoger niveau kan tillen. Je kunt hierbij denken aan thema’s als ‘hoe voer je een slecht nieuws gesprek’, of ‘hoe communiceer je open en transparant over zaken die anders zijn gegaan dan verwacht?’. Zelf een thema aandragen wordt uiteraard ook gewaardeerd! Dorothé Vessies, docent communicatie aan AIOS en coach van artsen, zal jullie goed aan het denken en oefenen zetten en handige tips en tricks meegeven.


Centrale dienst proefdieren

Bij deze workshop krijg je de kans om alles te weten te komen over proefdieronderzoek. Je zult een rondleiding krijgen op de Centrale Dienst Proefdieren. Je kunt al je vragen stellen omtrent dierproefonderzoek en je mag zelfs een kijkje nemen bij een proefdier MRI.

Let op: Als je zelf een knaagdier (rat, muis e.d.) als huisdier hebt, kun je helaas niet deelnemen aan deze workshop, omdat mogelijke pathogenen overgedragen kunnen worden.


Microscopisch hechten

Als chirurgen in spé zullen de nodige hechtskills al in huis zijn en daarom hebben wij een extra uitdaging voor jullie: microscopisch hechten! Een goede oefening om je hand-oog coördinatie te testen én je kans om te hechten op een hoger niveau!

Let op: Als je zelf een knaagdier (rat, muis e.d.) als huisdier hebt, kun je helaas niet deelnemen aan deze workshop, omdat mogelijke pathogenen overgedragen kunnen worden.


Healthy ageing

Ondanks dat alles nu (bijna) vanzelf lijkt te gaan, zal niemand uiteindelijk ontkomen aan de tand des tijds. Rennen, springen, zitten, liggen; nu is het nog vanzelfsprekend, maar naarmate de jaren verstrijken, treden de beperkingen van het menselijk lichaam steeds meer naar de voorgrond. Reality check nodig? Hijs jezelf in het ouderenpak en ervaar hoe jouw fysieke gesteldheid er over 60 jaar uit zou kunnen zien!


Endoscopie simulatie

Wil je uitzoeken of er een MDL-arts in jou schuilt? Grijp hier je kans! Onder begeleidend en toeziend oog van MDL-arts dr. Hendrik van Dullemen mag je zelf aan de slag! met behulp van gastro-enterologie endoscopie simulatoren kun je zelf ervaren en oefenen hoe het is om met een endoscoop te werken.


Fluorescence guided imaging – het onzichtbare zichtbaar maken

Ook het onderzoek aspect is een must in je opleiding tot toekomstig arts. Denk je dan aan een stoffig onderzoekskamertje en alleen maar statistiek? Dan heb je het fout! Van operatiekamer tot het laboratorium en van de apotheek tot aan de patiënt: alles komt voorbij tijdens een promotietraject. Tijdens deze workshop zullen promovendi Marjory Koller en Steven de Jongh laten zien hoe optische moleculaire beeldvorming in de praktijk kan worden toegepast om als chirurg of MDL-arts beter een tumor te kunnen detecteren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van lichtgevende tracers en geavanceerde camerasystemen.