Workshops

De workshops van ons symposium zijn gericht op de toekomst, die van jou én die van de kliniek. Daarom hebben we dit jaar twee soorten workshops: praktische en onderzoek/carrière georiënteerde workshops. Helaas weten we niet zeker of de workshops door kunnen gaan in verband met Covid-19. De workshops zullen niet doorgaan als het symposium online plaats vindt.

Mochten de workshops wel doorgaan, dan kan je aangeven welke workshops binnen beide groepen jou het meest interessant lijken, wij zorgen ervoor dat je ingedeeld wordt in workshops die zoveel mogelijk passen bij jouw interesses!


Basisvaardigheden hechtenIn deze korte praktische cursus ligt het accent op het behandelen van enkele hechttechnieken. Er wordt ingegaan op de instrumentkennis, de handeling van instrumenten en de diverse soorten hechtdraden en hechtnaalden. Na het doorspreken van enkele praktijkvoorbeelden en de do’s & dont’s op het gebied van de toepassing van hechttechnieken, wordt gestart met het practicum. Aan de hand van een aantal instructievideo’s worden de hechttechnieken toegelicht en mag je zelf aan de slag!

Voor het oefenen wordt gebruik gemaakt van een skinsimulator en zoals bij veel disciplines geldt en bij hechten in het bijzonder: oefening baart kunst!


Hechten voor gevorderdenBij deze workshop ga je niet hechten op oefenmateriaal, maar op dierlijk materiaal. Hiervoor is er voor iedere student een varkenspoot geregeld en kan je je hechtvaardigheden testen en uitbreiden. Heb je al eens een hechtworkshop gevolgd of denk je dat je direct al klaar bent voor de moeilijkere hechttechnieken? Dan is hechten voor gevorderden echt een workshop voor jou!


Resectie aan de hand van fluorescentieTijdens een operatie heeft de chirurg geen extra beeldvorming tot zijn of haar beschikking om te kunnen differentiëren tussen tumor en omringend benigne weefsel. Hiervoor is hij/zij beperkt tot de resultaten van de pre-operatieve beeldvorming, anatomie-kennis en zijn/haar gevoel en zicht. Fluorescentie beeldvorming is een nieuwe techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van fluorescent licht om intra-operatief een tumor beter zichtbaar te maken. In deze workshop leer je hoe deze techniek werkt, waar het voor wordt toegepast en kun je oefenen met opereren met fluorescentie beeldvorming door een tumor uit een fantoom-borst te verwijderen.


Fractuurbehandeling met gebruik van implantatenDe traumachirurg behandelt patiënten met uiteenlopende letsels. In deze workshop kan je tijdens een hands-on practicum kennis maken met de nieuwste implantaten die tijdens operaties gebruikt worden om deze letsels te herstellen. Tijdens het practicum worden kunstbotten gebruikt waarop jullie zelf de platen, schroeven, pennen en andere implantaten kunnen toepassen. Ervaar zelf hoe het is om met het instrumentarium van de traumachirurg te werken!


Oorlogschirurgie - defensieBen jij benieuwd hoe het leven van een traumachirurg bij Defensie eruitziet? Ga je binnen een militair chirurgisch team op een andere manier te werk dan in het ziekenhuis? Tijdens deze workshop over oorlogschirurgie vertelt een traumachirurg alles over zijn leven als traumachirurg bij Defensie. Heb jij enig idee hoe je traumachirurg wordt bij defensie? Dit is je kans om erachter te komen!'


Machineperfusie bij levertransplantatieAnno 2018 wordt nog steeds 1 op de 3 beschikbare donorlevers niet gebruikt voor transplantatie omdat het orgaan van een te lage kwaliteit geacht wordt. Het UMCG is wereldleidend op het gebied van machineperfusie van organen. Alle donorlevers die in Nederland worden afgewezen voor transplantatie, komen momenteel naar het UMCG. Hier worden deze levers gerepareerd, getest en indien mogelijk getransplanteerd. In deze workshop wordt de LiverAssist machine van het UMCG getoond, en wordt met behulp van varkenslevers uitgelegd hoe machineperfusie plaatsvindt.


Promoveren en het MD/PhD-trajectOok het onderzoek aspect is een must in je opleiding tot toekomstig arts. Denk je dan aan een stoffig onderzoekskamertje en alleen maar statistiek? Dan heb je het fout! Van operatiekamer tot het laboratorium en van de apotheek tot aan de patiënt: alles komt voorbij tijdens een promotietraject. Maar wat komt er allemaal kijken bij onderzoek? Wanneer moet je er aan beginnen? Hoe kom je aan publicaties? Moet je wel of niet promoveren voor je gaat specialiseren? Allemaal vragen die tijdens deze workshop aan bod komen, om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op een mogelijke toekomst als onderzoeker.