Dr. Arnold van de Laar

MAAG-DARM CHIRURG

Masterclass I - Geschiedenis van de chirurgie

De eerste masterclass van de Surgeon Day 2022 wordt gegeven door Arnold van de Laar, bekend als auteur van het boek “Onder het mes - een geschiedenis van de chirurgie in 29 opmerkelijke operaties”, uitgegeven in meer dan 20 landen. Dr. van de Laar is maag-darm chirurg, sinds 2018 werkzaam in het Spaarne Gasthuis, en gepromoveerd op gewichtsverlies na bariatrische chirurgie. Zijn aandachtsgebieden zijn bariatrische chirurgie en refluxchirurgie, met name door laparoscopie. Deze masterclass staat in het teken van de geschiedenis van de chirurgie, en we zullen terugkijken op enkele operaties uit het verleden en de meest belangrijke ontwikkelingen sindsdien.
Dr. Frank Ijpma

TRAUMACHIRURG

Masterclass II: Kunst en chirurgie

“The Art of Surgery in Time” is letterlijk het thema van deze masterclass: van de anatomielessen van Rembrandt tot aan de huidige chirurgie zijn er talrijke voorbeelden te vinden in de kunst, en Dr. Frank Ijpma is een expert op dit gebied. Hij is gepromoveerd op de Amsterdamse anatomielessen van Rembrandt, was Chef de Clinique in de Isala klinieken en is sinds 2014 werkzaam als traumachirurg in het UMCG. In deze masterclass zal hij ons vertellen wat bepaalde schilderijen te maken hebben met de huidige chirurgie, en wat we hiervan voor de toekomst kunnen leren.
Prof. dr. Paul Breedveld

PROFESSOR BIOLOGISCH GEINSPIREERDE MEDISCHE TECHNOLOGIE

Masterclass III: Een biologisch geïnspireerde toekomst

In de derde masterclass zal professor Paul Breedveld ons vertellen over zijn werk in de biomechanische technologie, en over zijn visie op een biologisch geïnspireerde toekomst. Professor Breedveld is hoogleraar aan de TU Delft, en ontwikkelt chirurgische instrumenten aan de hand van eigenschappen uit de natuur. Zo heeft hij onder andere een chirurgisch instrument ontwikkeld dat is geïnspireerd op de arm van een inktvis, en naalden die bewegen volgens het mechaniek van een wespenangel.


Voorzitter: Prof. dr. Schelto Kruijff met chirurgen uit het UMCG

ALLES WAT JE WIL WETEN OVER DE OPLEIDING TOT CHIRURG!

Masterclass IV: Afsluitende discussie

Hoe ziet de opleiding tot chirurg er in de huidige tijd uit? Hoe kom ik in opleiding? En is er daarnaast nog tijd voor familie, hobbies en andere activiteiten? Dat zijn bekende vragen die bijna elke student Geneeskunde met interesse in de chirurgie op een gegeven moment heeft. Ben jij benieuwd naar de antwoorden op deze vragen? Onder leiding van Prof. dr. Schelto Kruijff, oncologisch chirurg en supervisor van de Stichting Surgeon Day, worden deze onderwerpen met verschillende experts uit de afdeling chirurgie van het UMCG besproken.