Thema

Het Surgeon Day symposium is een jaarlijks symposium in het UMC Groningen, gefocust op (technische) geneeskunde studenten die een interesse hebben in de chirurgie. Ook kunnen de studenten op het symposium ontdekken of het vak chirurgie iets voor hen is. Ieder jaar komen circa 250 studenten om de workshops en plenaire sessies, gegeven door chirurgen, bij te wonen. Het thema van dit jaar zal 'Crossing Surgical Borders: Current Challenges and Future Perspectives’ zijn.

De focus zal dit jaar liggen op vier ‘grenzen’ binnen de chirurgie: (1) geografische grenzen, waarbij het zal gaan over chirurgie in de tropen en chirurgen die interessante verrichtingen uitvoeren in het buitenland; (2) de grenzen van technische innovatie en grensverleggende ontwikkelingen, waarbij onder andere Nobelprijswinnaar prof. dr. Ben Feringa uitleg komt geven over hoe zijn onderzoek over moleculaire nanomachines bij kan dragen aan de geneeskunde; (3) de grenzen van minimal invasive surgery, waarbij de vraag is hoe weinig je kunt snijden terwijl de operatie nog effectief blijft; (4) je eigen grenzen, waarbij de studenten meer te weten komen over de weg naar de opleiding tot chirurg en daarbij hun eigen grenzen kunnen verleggen door interessante carrièrepaden te kiezen.

Gedurende het symposium krijgen studenten handvatten aangereikt om zich te ontwikkelen binnen de chirurgie en geven verschillende specialisten een unieke kijk in hun medisch professie. Ons doel is om toekomstige chirurgen te stimuleren om bezig te gaan met hun ambities en talenten, en daarbij ook meer onderzoek in hun chirurgisch vakgebied te verwerken. Zo wordt de gezondheidszorg van de toekomst weer een stukje innovatiever en effectiever voor de patiënt.