Thema

Het Surgeon Day symposium is een jaarlijks symposium in het UMC Groningen, gefocust op (technische) geneeskunde studenten die een interesse hebben in de chirurgie. Ook kunnen de studenten op het symposium ontdekken of het vak chirurgie iets voor hen is. Ieder jaar komen circa 250 studenten om de workshops en plenaire sessies, gegeven door chirurgen, bij te wonen. Het thema van dit jaar zal zijn: 'Generation Y: under high pressure’.

Van de huidige lichting geneeskundestudenten maakt bijna iedereen deel uit van ‘Generatie Y’. Wij zijn de Millennials. Onze generatie groeit op in een digitale wereld vol met technologie, maar ook in een wereld die gericht is op duurzaamheid en waarin alles kan en niets te gek is. Al deze thema’s komen ook terug binnen de chirurgie. De focus zal op Surgeon Day 2021 daarom onder andere liggen op de groeiende chirurgische mogelijkheden en technologieën en ingrepen die upcoming zijn of al worden gebruikt binnen de chirurgie. Bovendien is ‘Generatie Y’ een generatie waarin zowel studenten als professionals binnen de geneeskunde onder hoge druk staan. Studenten hebben hoge prestatiedruk; je CV moet vol extracurriculaire activiteiten staan, anders val je niet op ten opzichte van de andere geneeskundestudenten. Maar hoe kom je dan later in opleiding? Hoe presteer je als toekomstig chirurg onder hoge druk? Hoe ga je om met menselijke fouten?

Gedurende het symposium krijgen studenten handvatten aangereikt om zich te ontwikkelen binnen de chirurgie en geven verschillende specialisten een unieke kijk in hun medisch professie. Ons doel is om toekomstige chirurgen te stimuleren om bezig te gaan met hun ambities en talenten, en daarbij ook meer onderzoek in hun chirurgisch vakgebied te verwerken. Zo wordt de gezondheidszorg van de toekomst weer een stukje innovatiever en effectiever voor de patiënt.