Workshops

Tijdens Surgeon Day 2019 kun je de workshops volgen die het beste aansluiten bij jouw interesses. Je hebt de keuze uit praktische en informatieve workshops.


1. Hands-on workshop: endovasculaire materialen


Tijdens deze workshop maak je kennis met de vaatchirurgie. Op zogenaamde ‘flow modellen’ kan worden gewerkt met endovasculaire materialen, zoals Percutaneous Transluminal Angioplasty ballonnen, vasculaire stents en embolisatie coils. Daarnaast kun je een interventie procedure worden doorlopen met materialen, zoals voerdraden, angiografie katheters en sheaths. Ervaar hoe het is om zelf verschillende vaatinterventies uit te voeren!

OWC lokaal 8

Dr. Marald Wikkeling, Vaatchirurg, Nij Smellinghe en Dhr. Leendert Veldhuizen, Productadviseur, Boston Scientific

2. Graft on graft: anastomose maken van de aorta


Tijdens deze workshop leer je hoe je een deel van de aorta kunt vervangen door het maken van een anastomose. Je krijgt de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan en te oefenen met het inhechten van een vasculaire graft. Bij deze workshop wordt gebruik gemaakt van vaatprotheses.

OWC lokaal 4

Dr. Annemieke Coester, Chirurg, LUMC en Dhr. Olivier van Veen, Productspecialist, Terumo Aortic

3. EduStitch: basisvaardigheden hechten


Hechten is een vak op zich. Tijdens deze workshop worden jou de basisvaardigheden van hechten bijgebracht. Er wordt uitleg gegeven over de verschillende hechttechnieken die je kunt gebruiken om een wond te sluiten, maar het meeste leer je natuurlijk door ook zelf met naald en draad aan de slag te gaan! Tijdens deze workshop kun je leren hechten op een skin simulator.

OWC lokaal 10

Drs. Jorrit Harbers, Traumachirurg, UMCG en Drs. Martijn Bethlehem, Aios Heelkunde, UMCG

4. EduStitch: hechten voor gevorderden


Bij deze workshop ga je in plaats van op oefenmateriaal op dierlijk materiaal hechten. Hiervoor is er voor iedere student een varkenspoot beschikbaar en kun je je hechtvaardigheden testen en uitbreiden. Heb je al eens een hechtworkshop gevolgd of denk je dat je direct al klaar bent voor de moeilijkere hechttechnieken? Dan is hechten voor gevorderden echt een workshop voor jou!

Snijzaal faculteit

Dr. Hussein Atiev, Docent chirurgie, UMCG

5. Oorlogschirurgie


Ben jij benieuwd hoe het leven van een traumachirurg bij Defensie eruitziet? Ga je binnen een militair chirurgisch team op een andere manier te werk dan in het ziekenhuis? Tijdens deze workshop over oorlogschirurgie vertelt een traumachirurg alles over zijn leven als traumachirurg bij Defensie. Heb jij enig idee hoe je traumachirurg wordt bij defensie? Dit is je kans om erachter te komen!'

Ronde zaal

Dr. Ralph de Wit, Traumachirurg, Medisch Spectrum Twente

6. Resectie aan de hand van fluorescentie


Tijdens een operatie heeft de chirurg geen extra beeldvorming tot zijn of haar beschikking om te kunnen differentiëren tussen tumor en omringend benigne weefsel. Hiervoor is hij/zij beperkt tot de resultaten van de preoperatieve beeldvorming, anatomie-kennis en zijn/haar gevoel en zicht. Fluorescentie beeldvorming is een nieuwe techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van fluorescent licht om intra-operatief een tumor beter zichtbaar te maken. In deze workshop leer je hoe deze techniek werkt en waarop het wordt toegepast. Je kunt oefenen met opereren met fluorescentie beeldvorming door een tumor uit een fantoom-borst te verwijderen.

OWC lokaal 13

Drs. Pieter Steinkamp, Arts-onderzoeker, UMCG en Drs. Madelon Metman, Arts-onderzoeker, UMCG

7. Surgical Black Box


Tijdens operaties kunnen fouten gemaakt worden die grote consequenties kunnen hebben voor patiënten. Om hiervan te leren is de Surgical Black Box ontwikkeld. Deze black box slaat alle gegevens van de operatie op, net zoals een zwarte doos dit ook in het vliegtuig doet. Tijdens deze workshop analyseer je gegevens van operaties om gemaakte fouten te achterhalen en hiervan te leren. Daarnaast wordt uitgelegd welke lessen er nog geleerd kunnen worden van de luchtvaartindustrie om operaties veiliger te maken.

OWC lokaal 5 (gewijzigd)

Dhr. Martijn Kriens, Veiligheidscommissie OK, Radboudumc

8. Promoveren en MD/PhD-traject


Het doen van onderzoek lijkt een must in de opleiding tot arts, maar word jij blij van de gedachte aan een stoffig onderzoekskamertje? Gelukkig zijn de mogelijkheden eindeloos en variëren deze van de operatiekamer tot aan het lab. Dat klinkt goed, maar wat kom er allemaal kijken bij het doen van onderzoek? Wanneer moet je eraan beginnen? Hoe werkt een PhD-traject en hoe zit het met een MD/PhD-traject? Moet je überhaupt promoveren voor je gaat specialiseren? Een promovendus en een MD/PhD student zullenin deze workshop proberen antwoord te geven op al jouw vragen.

Eerlandzaal (gewijzigd)

Drs. Steven de Jongh, Arts-onderzoeker, UMCG

9. Student Profielanalyse voor Chirurgen


Deze workshop neemt je mee in de wereld van de persoonlijke profielanalyse. Dit is een gedragsassessment waarbij je meer leert over waar jij energie van krijgt en waarvan juist niet. Het is een interactieve workshop waarbij je te weten komt wat je competenties zijn en hoe je deze kunt gebruiken om jezelf te profileren. Na deze workshop kun je antwoord geven op vragen zoals ‘welke rol speel jij in een team?’, ‘wat zijn jouw sterke punten?’ en ‘wat gaat jou juist minder goed af?’

OWC lokaal 15

Dhr. Bert Burger, Startersadviseur, VvAA

10. Fractuurbehandeling met gebruik van implantaten


De traumachirurg behandelt patiënten met uiteenlopende letsels. In deze workshop kun je kennis maken met de nieuwste implantaten die tijdens operaties gebruikt worden om letsels te herstellen. Tijdens de workshop worden kunstbotten gebruikt waarop je zelf de platen, schroeven, pennen en andere implantaten kunt toepassen. Ervaar zelf hoe het is om met het instrumentarium van de traumachirurg te werken!

OWC lokaal 9

Dr. Frank Ijpma, Traumachirurg, UMCG

11. Machineperfusie bij orgaantransplantaties


Machinale preservatie van donororganen wordt steeds gebruikelijker als de standaardtechniek om organen te preserveren en te transporteren. Het geeft namelijk nieuwe mogelijkheden om de kwaliteit van organen te testen en te verbeteren. Daarnaast vergroot deze techniek ook het aantal beschikbare donororganen. Tijdens deze workshop tonen experts je de nieuwste innovaties op dit gebied. Daarnaast mag je zelf een echte varkensnier aan een hypo- en normothermische machine koppelen. Ook leer je hoe je goed een biopt neemt.

Farmaciezaal faculteit

Dr. Cyril Moers, Abdominaal- en transplantatiechirurg, UMCG; Mevr. Veerle Lantinga, Transplant technician; Dhr. Tom Mulderij en Dhr. Mark Slotemaker, Organ Assist


Plattegrond


Owl Carousel Example