Thema

Ben jij geïnteresseerd in ontwikkelingen op het chirurgische vakgebied? Wil jij weten hoe jij daar zelf aan bij kan dragen?

Dan is SurgEOn Day iets voor jou! Het is ons doel om studenten geneeskunde en technische geneeskunde in contact te brengen met de ontwikkelingen in verschillende snijdende specialismen. Onder leiding van de afdelingen Chirurgische Oncologie en MDL (Maag-Darm-Lever) wordt ook dit jaar weer een groots symposium georganiseerd. Dit jaar is ons thema ‘Envision your Future’. Gedurende het symposium krijg je inzicht in ontwikkelingen in de toekomst van de chirurgie en hoe jij daar aan bij kan dragen.

Tijdens onze masterclasses spreken chirurgen, onderzoekers en andere medisch gerelateerden over de nieuwste ontwikkelingen op hun vakgebied en hoe jij daar aan bij kunt dragen. Bepaal zelf welke vaardigheden jij wilt ontwikkelen tijdens onze workshops: oefen hoe het is om op OK te staan met onze operatiesimulatoren of ervaar eens hoe het is om te hechten op microscopisch niveau.

De dag zal afgesloten worden een borrel om na te praten met onze deelnemende specialisten, sprekers en andere gelijkgestemden.


Onze aandachtsgebieden

Chirurgie

Jaarlijks worden er ruim 1.400.000 operaties verricht, waarvan 7000 in het UMCG. Chirurgie is een breed medisch vakgebied en omvat alle soorten operaties. Door de medische innovaties komen er steeds meer chirurgische specialisaties bij. Afgezien van operaties horen bij dit specialisme poliklinische bezoeken. In het UMCG zijn er ongeveer 18.5000 patiënten die de polikliniek bezoeken. Iets minder dan de helft wordt ook daadwerkelijk geopereerd.

Als je besloten hebt voor dit specialisme te kiezen en daadwerkelijk de opleiding gaat doen, doorloop je een 6-jarig traject waarbij je in contact komt met de verschillende chirurgische disciplines. Er is een aparte Spoedeisende Hulp en Intensive Care stage. De laatste twee jaar van de opleiding kies je een bepaalde differentiatierichting, zodat je uiteindelijk bent opgeleid tot medisch specialist. Je kunt er voor kiezen om hierna nog een ‘fellowship’ te volgen. Dit is een één- of tweejarige periode waarin je je nog specifieker kunt ontwikkelen.

In het UMCG bestaan er negen verschillende disciplines: Algemene Chirurgie, Abdominale Chirurgie, Kinderchirurgie, Chirurgische Oncologie, Vaatchirurgie, Traumachirurgie, Hepatobiliaire Chirurgie, Transplantatiechirurgie en Neurochirurgie.

Endoscopie

Endoscopie wordt gebruik voor het stellen en uitsluiten van diagnoses. Met behulp van een lange, flexibele slang met een camera, lampje en schaartje kunnen verschillende organen van binnen bekeken worden en biopten genomen worden. Tegenwoordig bestaat er ook een echo-endoscopie waarbij er een echo aan het uiteinde van de flexibele slang zit. Hiermee kunnen echografieën gemaakt worden van holle organen. Afhankelijk van de plek in het lichaam waarvoor de endoscopie gebruikt wordt, heeft elke endoscopie een andere naam. Zo noem je een endoscopie van de dikke darm een coloscopie en van de maag een gastroscopie.

Laparoscopie lijkt op endoscopie, maar bij een laparoscopie is de patiënt onder narcose. Het is een kijkoperatie waarbij er via een snee in de huid een laparoscoop (buis met camera) ingebracht wordt om organen te bekijken. Afhankelijk van wat zichtbaar wordt door de laparoscoop wordt er wel of niet overgegaan op directe behandeling. Via meerdere sneden worden dan andere instrumenten ingebracht om de tijdens de kijkoperatie gediagnosticeerde probleem op te lossen.

Oncologie

Oncologie is eigenlijk een specialisatie binnen de interne geneeskunde. Als oncoloog maak je vaak deel uit van een multidisciplinair team met pathologen, radiologen, (oncologisch) chirurgen en radiotherapeuten. Het is een specialisme dat zich richt op onderzoek, begeleiding en behandeling van mensen met kanker.

In het UMCG zijn er momenteel tien medisch oncologen werkzaam. Om medisch oncoloog te worden dien je eerst de vierjarige specialisatie tot internist te volgen. Daarna kun je de twee jarige opleiding tot medisch oncoloog volgen. Ook is het mogelijk om een combinatie te volgen van medische oncologie en hematologie.